Molenonderhoud

Regelmatig en goed onderhoud van een molen kan een peperdure restauratie voorkomen. 

Houtconstructies die niet regelmatig onderhouden worden, gaan pijlsnel achteruit.
Dit geldt zeker voor onze molens die jaar in jaar uit aan regen en wind blootgesteld worden.

Vaak leiden kleine gebreken, wanneer ze verwaarloosd worden, zeer snel tot dure restauraties.
Wij combineren een regelmatig nazicht van de molen met kleine herstellingen.
Zo kunnen wind- en watermolens gedurende jaren zonder haperen blijven werken.

Bekijk zeker ook eens of het de moeite waard is om een workshop molenonderhoud te organiseren of bij te wonen.

Onderhoudswerken 2014

Moulin du Nord, Hondschoote

Onderhoudswerken aan moulin du Nord, ook wel Noordmeulen, in Hondschoote: onderhoud en herstelling van hekwerk en schilderen van de roeden en de askop, globaal onderhoud van het gaande werk.

Entretien du moulin du Nord: repeindre les planches de vent – 3 couches, remplacer quelques échelons, révision globale, repeindre les verges.

Moulin du Nord op Asso.nordnet.fr

Moulin Den Leeuw, Pitgam

Grondig onderhoud van Moulin Den Leeuw: vernieuwen askopspieën en sluitingen; herstel van hekstokken, zoomlatten, klampen en windborden; herstellingen aan de trap en het kruiwerk; afregelen van het lichtwerk, de vang, het vangwiel en uitlijning van de molenas.

Restauration de Moulin Den Leeuw: vérification et réglage des cales dans la tête de fonte, changement des ferrures détériorées, réparation des plaches à vent et des barreaux, remplacement des chandolles, restauration ou remplacement des marches usagées, réparation de la rampe, réparation et réglage du treuil, révision complète de l’arbre moteur avec remplacement des pièces détériorées notamment de quelques cales de l’arbre, redressement du rouet frein, réglage des freins et levier de frein et remplacement des pièces usagées, fourniture et pose d’une nouvelle corde de frein.

Moulin Den Leeuw op Asso.nordnet.fr

Verrebeekmolen, Opbrakel

Samen met molenaar Jan onderhouden we de Verrebeekmolen al enkele jaren. Op basis van een onderhoudsdossier werden enkele grotere werken uitgevoerd: vervangen asbanden en blokken op keer- en weerstijlen, vervangen van enkele hekstokken en zoomlatten en vervangen van enkele kammen.

Verrebeekmolen op Molenecho’s.org

Leyssensmolen, Lommel

Leyssensmolen op Molenecho’s.org

Moulin Spinnewyn, Hondschoote

Onderhoudswerken aan moulin Spinnewyn, ook wel moulin de la victoire, in Hondschoote: onderhoud en herstelling van hekwerk en schilderen van de roeden en de askop, globaal onderhoud van het gaande werk.

Entretien du moulin Spinnewyn: repeindre les planches de vent – 3 couches, remplacer quelques échelons, relever l’arbre moteur, réparer le tire-sac, révision globale, repeindre les verges, fabrication d’une bluterie.

Moulin Spinnewyn op Asso.nordnet.fr

Steenen Molen, Boechout

De voorbije jaren werden geregeld werken uitgevoerd aan Den Steenen Molen. De molenaars verzetten onder leiding van molenaar Ludo heel wat werk zelf. Zo wordt de molen geregeld gekalkt.
Daarnaast zijn er ook wat onderhoudswerken die een molenmaker vergen: de schuine schoren van de stelling werden vervangen in Bilinga, samen met enkele balustradekepers. Een nieuw beleg op het vangwiel en een nieuwe ijzerbalk klaren de klus.

Steenen Molen op Molenecho’s.org

Salm-Salm Molen, Hoogstraten

Grondig onderhoud van de Salm-Salm molen, in hoofdzaak gericht op het waterdicht maken van de kap, herstel van de spruitbalken, staart en kruiwerk, aanbrengen van vogelwering en onderhoudswerken aan de wieken.

Salm-Salm Molen op Molenecho’s.org

Gerardsmolen, Wippelgem

De molenaars van de Gerardsmolen en het gemeentebestuur van Evergem besteden veel aandacht aan het onderhoud van de molen. Regelmatig worden kleinere werkjes uitgevoerd door molenmakers. Wij hebben in 2014 het gevlucht opnieuw uitgelijnd, nieuwe askopspieën geplaatst en de baansteen geherpositioneerd.

Gerardsmolen op Molenecho’s.org

Pietendriesmolen, Knesselare

Samen met molenaar Mike werden enkele kleinere onderhoudswerken aan de Pietendriesmolen uitgevoerd. De steenbalk werd verstevigd, het vangwiel werd opnieuw gepositioneerd en andere kleinere onderhoudsklusjes om de molen weer vlot te laten werken.

Pietendriesmolen op Molenecho’s.org

Onderhoudswerken 2013

Luizenmolen, Anderlecht

onderhoud gebinte

Enkele teerlingblokken zijn sterk verweerd en worden vervangen door nieuwe teerlingblokken in eik. Eén van de kruisplaten werd verschoven tijdens een storm en wordt opnieuw haaks op de andere kruisplaat geplaatst. Daarnaast voeren we nog enkele kleine onderhoudswerkzaamheden uit.

Luizenmolen op Molenecho’s.org

Zorgvlietmolen, Molenbeersel

hemelwaterafvoer

De Zorgvlietmolen krijgt een dakgoot aan de kap, met hemelwaterafvoer aan de onderkant van de staart.

Zorgvlietmolen op Molenecho’s.org

Molen van ‘t Veertje, Antwerpen

onderhoud gevlucht

Windmolen ’t Veertje wordt technisch in orde gehouden door molenaar Frans. Het schilderwerk van de molen hebben wij voor onze rekening genomen: roeden, askop en voorhekken in nieuwe frisse kleuren.

Molen van ‘t Veertje op Molenecho’s.org

Schelderomolen, Merelbeke

Molenaars Paul, Carlos en Lorenzo malen zowat wekelijks met de Schelderomolen. Maar een molen moet ik in staat zijn om te draaien. Daarom kregen de wieken een grondig onderhoud: nieuwe askopspieën, vervangen van enkele hekstokken en herstellingen aan de windplanken.

Schelderomolen op Molenecho’s.org

Molen Marke, Marke

Omwille van de veiligheid van de omwonenden werden de jaloeziekleppen van de roeden gedemonteerd in afwachting van een beslissing over de nieuwe wieken. De ramen van de molen werden volledig vernieuwd, evenals het balkon van het voorkeuveleinde.

Molen Marke op Molenecho’s.org

Molen Ter Zeven Wegen, Denderwindeke

Ter Zeven Wegen is een zetelkruier. Bij de restauratie werd de zetel volledig vernieuwd en vanzelfsprekend krimp deze enorme hoeveelheid hout enkele centimeter. De druk van de kap was dan ook zo groot geworden dat verschillende delen van de kruivloer gebroken waren. Enkele metalen platen van de kruivloer werden vervangen, de zetel opnieuw afgesteld en een paar druppeltjes olie deden de rest. Ter Zeven Wegen kruit weer.

Molen Ter Zeven Wegen op Molenecho’s.org

De Eenhoorn, Lillo

Technisch wordt De Eenhoorn in orde gehouden door molenaar Frans maar de ramen en deuren waren aan vervanging toe. Daarnaast kreeg de molen een grondige opfrissing van het schilderwerk, inclusief enkele nieuwe onderdelen zoals de baard en de staande band van het kruiwerk.

De Eenhoorn op Molenecho’s.org

Steenakkermolen, Langemark

Molenzorg Vlaanderen, met voorzitter Lieven op kop, en andere molenverenigingen trokken al enkele jaren aan de alarmbel over de gevaarlijke toestand van de Steenakkermolen. Op vraag van de Provincie West-Vlaanderen hebben we de molen tijdelijk geschoord in afwachting van een grondige restauratie. Deze restauratie wordt uitgevoerd onder leiding van Sabine Okkerse.

Steenakkermolen op Molenecho’s.org

Onderhoudswerken 2012

Steenen Molen, Boechout

De voorbije jaren werden geregeld werken uitgevoerd aan Den Steenen Molen. De molenaars verzetten onder leiding van molenaar Ludo heel wat werk zelf. Zo wordt de molen geregeld gekalkt.
Daarnaast zijn er ook wat onderhoudswerken die een molenmaker vergen: de schuine schoren van de stelling werden vervangen in Bilinga, samen met enkele balustradekepers. Een nieuw beleg op het vangwiel en een nieuwe ijzerbalk klaren de klus.

Steenen Molen op Molenecho’s.org

Molen ter Rijst, Herzele

Vernieuwen van het hekwerk en voorhekken van 3 wieken.

Molen ter Rijst op Molenecho’s.org

Stalijzermolen, Leisele

De Stalijzermolen werd samen met molenaar Rik op punt gezet. De staak werd verstevigd en één kruisplaat werd hersteld met een nieuwe kruisplaatkop. Het hekwerk werd volledig vernieuwd en het gevlucht geschilderd in drie lagen. De molenzeilen werden vakkundig hersteld door Sipke Koning.

Stalijzermolen op Molenecho’s.org

Onderhoudswerken 2011

Molen van ‘t Veld, Geel

Onderhoud en herstelling van de wieken: vernieuwen en schilderen voorzoom, beitsen hekwerk en vernieuwen askopspieën. Betere opwigging van de askop in het aslijf en kleine onderhoudswerken aan de vang. Samen met molenaar Vic werd de molen weer piekfijn in orde gezet.

Molen van ‘t Veld op Molenecho’s.org

Keijersmolen, Molenbeersel

Keijersmolen op Molenecho’s.org

Verrebeekmolen, Opbrakel

Het elektrisch aangedreven steenkoppel op de maalvloer werd opnieuw op punt gezet. Een nieuwe gebogen trap naar de kelder en het herstel van een molenraam waren onderdeel van een onderhoudsdossier onder leiding van architectenbureau Sabine Okkerse.

Verrebeekmolen op Molenecho’s.org

Onderhoudswerken 2010

Lijstermolen, Westouter

Ter voorbereiding van het restauratiedossier voor de Lijstermolen werden de molenwieken gedemonteerd en geconserveerd.

Lijstermolen op Molenecho’s.org

Molen Te Rullegem, Herzele

In samenwerking met Karel Verscheure werden enkele kleine onderhoudswerken aan molen Ter Rullegem uitgevoerd, zoals het plaatsen van een bijkomende trekstang, het herstel van de voorbalk en het vernieuwen van een windvenster.

Molen Te Rullegem op Molenecho’s.org

Schelderomolen, Merelbeke

Schelderomolen op Molenecho’s.org

Onderhoudswerken 2009

Molen Ter Zeven Wegen, Denderwindeke

Molen Ter Zeven Wegen op Molenecho’s.org