Molenrestauraties

Molenrestauraties met passie en ervaring. 

Met ongelooflijk veel passie en ervaring worden molenrestauraties steeds zo authentiek en nauwkeurig mogelijk uitgevoerd. Op onze portfolio pagina vind je uitgebreide fotoreportages van enkele realisaties.
Hieronder vind je het overzicht van onze molenrestauraties.

Projecten 2015

Gotegemmolen, Erpe-Mere

Gotegemmolen op Molenecho’s.org

Huisekoutermolen, Huise

De Huisekoutermolen van Paul Bauters, in erfpacht door vzw Oost-Vlaamse molens, heeft behoefte aan een nieuw vangwiel. Het oude vangwiel wordt vervangen door een replica, inclusief nieuwe kammen op steek en kleine herstellingswerken aan de molenas.

Huisekoutermolen op Molenecho’s.org

Verbrande Molen, Sint-Lambrechts-Woluwe

Na jaren van stilstand wordt de molen van Sint-Lambrechts-Woluwe, ook wel Verbrande Molen genoemd, volledig hersteld. Nieuwe eikenhouten schaliën op de kap en windweeg, volledig nieuw hekwerk en een grondig nazicht van het gaande werk.

Verbrande Molen op Molenecho’s.org

Smokkelmolen, Kanne

De smokkelmolen wordt in samenwerking met Renotec NV opnieuw maalvaardig gerestaureerd.

Smokkelmolen op Molenecho’s.org

Projecten 2014

Kalfmolen, Knokke-Heist

nieuwe steenbalk en brasem

De kalfmolen aan de Graaf Jansdijk in Knokke werd in 2013 & 2014 in drie projectfasen (3 onderhoudspremies) terug op punt gezet. Eerst werd de brasem en de steenbalk vervangen. In een tweede fase werd één pestelroede, de binnenroede vervangen. Tenslotte werden kleine elementen hersteld, zoals de trap, de staart, het kruiwerk, de teerlingblokken en een kruisplaat. Een volledige schilderbeurt van het exterieur rondde het geheel af.

Kalfmolen op Molenecho’s.org

Slagmolen, Lille

Oorspronkelijk een rosmolen, slaat Theo deze dagen olie aangedreven met een elektromotor. Al jaren wordt de molen zelf onderhouden, maar nu zijn enkele werken noodzakelijk: een nieuwe polie, nieuwe kammen op twee wielen, nieuwe platte riemen en een nieuwe aanstrijker voor het doodsbed.

Slagmolen op Molenecho’s.org

Projecten 2013

In Stormen Sterk, Gierle

Volledige restauratie molenwerk

In samenwerking met Renotec NV uit Geel wordt het volledige staande en gaande werk van In Stormen Sterk gerestaureerd. Het vangwiel en spoorwiel krijgen nieuwe kammen, de 3 rondsels worden nieuw gemaakt. De oude Peelroede wordt gerestaureerd, de oude Potroede integraal vernieuwd. Met twee werkende steenkoppels en verbusseling belooft het opnieuw een boeiende molen te worden voor molenaars Theo en Jef.

In Stormen Sterk op Molenecho’s.org

Gempemolen, Sint-Joris-Winge

waterrad

Volledig vervangen van het houten waterrad in Bilinga, vernieuwen van de molenas in eik.

Gempemolen op Molenecho’s.org

Meuleke ‘t Dal, Zingem

vernieuwen schaliën

Herstel van het schalieberd en vernieuwen van de eiken schaliën van het de windweeg, het dak en het luikapje. Speciaal op vraag van Mola werden de leien behandeld door te koken in lijnolie.

Meuleken ‘t Dal op Molenecho’s.org

Projecten 2012

Leyssensmolen, Lommel

Verplaatsing en volledige restauratie standaardmolen

In onderaanneming voor Renotec NV uit Geel werd de Leyssensmolen in 2011 volledig ontmanteld op zijn oude standplaats in Kattenbos. Na een volledige restauratie van de molenkast, de molenkap en het gaande werk, werd de molen opgebouwd op een nieuwe locatie aan de Zandstraat in Lommel.

Leyssensmolen op Molenecho’s.org

Lijstermolen, Heuvelland

Vernieuwen kruisplaten en steekbanden

De kruisplaten en steekbanden van de Lijstermolen werden allemaal vernieuwd. Van de oude steekbanden werden nieuwe teerlingblokken. Op vraag van de architect en de bouwheer werd de molen blijvend geschoord omdat er mogelijk twijfel is over de kwaliteit van de staak. Verder onderzoek moet uitsluitsel brengen.

Lijstermolen op Molenecho’s.org

Kaasstrooimolen, Heist-op-den-Berg

Vernieuwen pestelgevlucht

In onderaanneming voor Renotec NV uit Geel werd het pestelgevlucht van de Kaasstrooimolen vernieuwd. De borst/pestel is gemaakt van eik, de enden van lariks. Het hekwerk werd ook uit lariks gemaakt. Daarnaast werd de staart van de molen vervangen en de voorbalk van het balkon vernieuwd.

Kaasstrooimolen op Molenecho’s.org

Projecten 2011

Vanbutselesmolen, Wevelgem

Vernieuwen balkon en grondig onderhoud gaande werk

De liggers en stekers van de stelling zijn volledig vernieuwd in Bilinga. De stellingbeplanking werd voor de helft gerecupereerd, de andere helft werd vernieuwd. Het gaande werk werd grondig nagezien, inclusief een nieuwe pinnebalk, herstel van de molenas en verbeteren van de zetel, herstel luiwerk en schilderen molenroeden.

Vanbutselesmolen op Molenecho’s.org

Tarandusmolen, Dikkelvenne

Tarandusmolen op Molenecho’s.org

Arbeid Adelt, Ravels

Arbeid Adelt werd in overleg met molenaars Gerard & co stevig onder handen genomen: nieuwe kammen voor het vangwiel en het spoorwiel, nieuwe spillen voor twee rondsels, een nieuwe lange schoor of zweep en een grondige controle van het sporen van alle molenwielen.

Arbeid Adelt op Molenecho’s.org

Projecten 2009

Beukelaremolen, Houthulst

De Beukelaremolen kreeg in 2009 nieuwe eikenhouten schaliën op de kap en het luikapje, een nieuwe baansteen en vier nieuwe zeilen.

Beukelaremolen op Molenecho’s.org